Akıl Hastalığı Nedeniyle Boşanma Davası Nedir?
Akıl hastalığı nedeniyle boşanma davası Türk Medeni Kanunu’nun 165. Maddesinde şu şekilde düzenlenmiştir:
“Eşlerden biri akıl hastası olup da bu yüzden ortak hayat diğer eş için çekilmez hale gelirse, hastalığın geçmesine olanak bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporuyla tespit edilmek koşuluyla bu eş boşanma davası açabilir”
Bu madde ile eşlerden birinin akıl hastalığının bulunması halinde diğer eşin boşanma davası açabileceği belirtilmiştir. Özel boşanma sebeplerinden olan akıl hastalığı nedeniyle boşanmanın koşulları vardır.
Akıl Hastalığı Nedeniyle Boşanma Şartları
Evlenme sırasında eşlerden birinde akıl hastalığının bulunması evliliğin mutlak butlan (hükümsüzlük) sebebidir. Yani evlilik baştan itibaren hükümsüzdür. Ancak eşlerden biri evlilik sırasında akıl hastası olsa dahi, akıl hastalığı nedeniyle evliliğin mutlak butlan nedeniyle batıl olduğuna dair mahkemece bir karar verilmesi ve kararın kesinleşmesine kadar geçecek sürede, evlilik geçerli bir evlilik olarak varlığını sürdürür. Buna karşın evlilik yapıldığı sırada eşlerde herhangi bir akıl hastalığı bulunmayıp evlilik sonrası da ortaya çıkabilir.
Evlilik sonrası ortaya çıkan akıl hastalığı nedeniyle boşanma davası açılabilmesi için aşağıdaki şartların gerçekleşmiş olması gerekmektedir,
- Akıl hastalığının en az 3 yıl sürmüş olması
- Akıl hastalığının tedavi edilemeyeceğinin bilirkişi raporu ile tespit edilmesi
- Söz konusu akıl hastalığı nedeniyle evlilik birliğinin sürdürülebilmesinin diğer eş için çekilmez hale gelmesi
Akıl hastalığı nedeniyle boşanma nispi boşanma nedenidir. Yani akıl hastalığının varlığı tek başına mutlak boşanma nedeni değildir. Yukarıda belirtildiği gibi akıl hastalığının yanında evlilik birliğinin diğer eş için çekilmez hale de gelmesi gerekir.
Akıl Hastası Olan Eşin Boşanma Davasında Temsil Edilmesi
Eşlerden birinin akıl hastalığının bulunması halinde açılacak boşanma davasında kendisini temsil edemeyeceği kuşkusuzdur. Bu nedenle akıl hastası olan eşe karşı boşanma davası açılabilmesi için öncelikle temsil sorununu çözülmesi gerekir. Temsil sorununun çözülebilmesi için akıl hastalığı bulunan eş hakkında kısıtlılık kararı verilmesi ve akıl hastası olan eşe vasi tayin edilmesi gerekir. Vasi tayin olunan eş, boşanma davasında yasal temsilcisi tarafından temsil edilecektir.
Akıl Hastalığı Nedeniyle Boşanma Davası Zamanaşımı
Akıl hastalığı sebebiyle boşanma davasında zamanaşımı bulunmamaktadır. Evlilik birliğinin devamı kendisi için çekilmez olan eş boşanma davasını her zaman açabilir.
Akıl Hastalığı Nedeniyle Boşanma Davası Yetkili ve Görevli Mahkeme
Bu tür boşanma davalarında görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Akıl hastalığı nedeniyle boşanmada yetkili mahkeme ise eşlerden birinin yerleşim yeri mahkemesi veya davadan önce altı ay kadar birlikte oturdukları yerleşim yeri mahkemesidir.
Diğer boşanma sebepleri ve genel olarak boşanma davası hakkında detaylı bilgi almak için ilgili makalemize göz atabilirsiniz.
Av. Ramazan Bayram / Ekim 2024