Konkordato Nedir? Konkordato Süreci Nasıl İşler?

Konkordato

1. Konkordato Nedir ?

Konkordato, borçlarını ödemekte güçlük çeken ve mali yönden zor durumda bulunan bir şirketin borçlarını ödeyebilmesi, mali ve finansal yönden bozulan durumunu düzeltebilmesi için borçlu şirketin korunmasını sağlayan bir kurumdur. Bununla birlikte konkordato ile yalnızca borçlu şirketin değil aynı zamanda borçlu şirketten alacaklı olanların menfaati de korunmaktadır. Esas olarak ticari hayatın dengede tutulması ve şirketlerin iflasının önlenmesine yöneliktir. Borçlu şirket konkordato ile makul sürede borçlarını ödeyebilmek için yasal koruma altına girmektedir. Konkordato süresince borçlu şirket aleyhine cebri icra, takip, haciz ve iflas gibi istemlerde bulunulamamaktadır.

2. Konkordato Çeşitleri Nelerdir ?

Konkordato çeşitleri; mahkeme dışı konkordato, mahkeme içi konkordato ve adi konkordato olarak üçe ayrılmaktadır.

2.1. Resmiyet dışı konkordato

Konkordato

Alacaklı ile borçlunun aralarında yaptıkları ve herhangi bir şekle tabi bulunmayan sözleşme ile yaptıkları konkordato anlaşmasıdır. Mahkeme dışı konkordato uygulamasında resmi bir makam ya da onay mercii bulunmamaktadır. Bu nedenle taraflar arasındaki anlaşma sözleşme serbestisi kapsamında olup sözleşmeye dair herhangi bir aykırılık borçlar hukukuna göre değerlendirilmektedir.

2.2. Resmi konkordato

Borçlu ile alacaklı arasındaki anlaşmaya asliye ticaret mahkemeleri ve icra mahkemelerinin dahil olduğu icra iflas hukukuna göre şekillenen konkordato türüdür. Adi konkordato, iflas sonrası konkordato ve terkin konkordatosundan oluşur.

2.2.1. Adi konkordato

Vade konkordatosu, tenzilat konkordatosu ve karma konkordato olarak kendi içinde üçe ayrılmaktadır. Vade konkordatosu ile borçlu ile alacaklı borçların ödeneceği takvime dair anlaşmaktadır. Tenzilat konkordatosunda ise alacaklı alacağın bir miktarından yüzdesel olarak vazgeçmektedir. Karma konkordato ise alacaklının alacağının bir kısmından vazgeçmesi ve aynı zamanda bakiye miktarın belirlenecek vadede ödenmesini kabul etmesi ile gerçekleşmektedir.

2.2.2. İflas sonrası konkordato

İflas eden şirketlerin konkordato talebinde bulunması ve işbu talebin kabulü ile gerçekleşen konkordato türüdür. Borçlu şirketin konkordato talebinin kabulü halinde iflas ilanı geçersiz sayılacak ve konkordato planına göre borçlar ödenecektir.

2.2.3. Terkin konkordatosu

Borçlu şirketin mülkiyetinde bulunan malların tasarruf veya mülkiyet hakkını alacaklılara devrederek gerçekleşen konkordato türüdür. Bu türde alacaklılar borçluya ait mal varlığı haklarını iktisap ederek alacaklarını koruma altına almaktadır.

3. Konkordato Şartları

Konkordato başvurusunda bulunabilmek ve iflas konkordato belgesi almak için herhangi bir borçlunun vadesi geldiği halde borcunu ödeyememesi veya ödeyememe tehlikesi altında bulunması yeterlidir. Borçlu vereceği gerekçeli bir dilekçe ile iflastan kurtulmak için konkordato talebinde bulunabilir. Talepte bulunan borçlu şirketin konkordato gider avansını yatırması zorunludur. Bununla birlikte konkordato talebine bazı belgelerin eklenmesi zorunludur.

Gerekli Belgeler

  • Konkordato ön projesi: Borçlunun borçlarını hangi oranda veya vadede ödeyeceği, hangi çeşit konkordatonun gerçekleştirilmek istendiği, borçlunun faaliyetine devam edebilmesi için gerekli bulunan mali tabloyu gösteren sermaye veya kredi temini gibi bilgileri içeren belge.
  • Borçlunun mal varlığını gösterir belgeler
  • Alacaklıları ve alacak miktarlarını gösteren liste
  • Konkordato sonucunda veya olası iflas durumunda alacaklıların eline geçmesi beklenen muhtemel miktara ilişkin tablo
  • Konkordato sonucunda taahhüt edilen sonuçların gerçekleşeceğine dair denetim raporu

Yukarıda verilen konkordato şartlarını sağlayan borçlu şirket artık konkordato talebinde bulunabilir.

4. Konkordato Süreci Nasıl İşler?

4.1. Geçici mühlet kararı

Konkordato Süreci Nasıl İşler- Avukat Desteği

Mahkeme tarafından konkordato başvurusunun uygun görülmesi halinde geçici mühlet verilir. Geçici mühlet kararı ticaret sicil gazetesi ve basın ilan kurumunun resmi portalında ilan olunur ve ilgili yerlere bildirilir. Alacaklılar tarafından geçici mühlet kararına karşı yedi günlük kesin süre içinde itiraz edilebilir ve konkordato talebinin reddi istenebilir.

4.2. Kesin mühlet ve konkordato komiseri atanması

Geçici mühlet süresi içinde mahkemece alacaklılar tarafından gerçekleştirilen herhangi bir itiraz var ise geçici konkordato komiserinin yazılı raporu ile birlikte değerlendirilir. Konkordatonun başarıya ulaşma ihtimalinin bulunması halinde mahkeme tarafından bir yıllık kesin mühlet verilir. Mahkeme kesin mühlet kararı ile birlikte konkordato sürecinin yönetimi için dosyayı konkordato komiserine devreder. Kesin mühlet süresi içinde alacaklılar kurulunun her ay bir kez toplanması zorunludur.

4.3. Borçlunun mali durumunun düzelmesi nedeniyle kesin mühletin kaldırılması

Konkordato ile amaçlanan, borçlunun mali durumunun düzelmesi hedefi gerçekleşirse kesin mühlet kaldırılarak ilgili yerlere karar bildirilir.

4.4. Kesin mühlet içinde konkordato talebinin reddi ile iflasın açılması

Konkordato sürecinde borçlu sürece uygun biçimde davranmaz ya da konkordatonun başarıya ulaşmayacağı anlaşılmaktaysa konkordato komiserinin raporu ile mahkeme tarafından kesin mühlet kaldırılarak borçlunun iflasına resen karar verilir.

5. Yetkili ve Görevli Mahkeme

İflasa tabi borçlu için yetkili mahkeme, borçlunun muamele merkezinin bulunduğu yer mahkemesidir. İflasa tabi olmayan borçlu için ise yetkili mahkeme yerleşim yeri mahkemesidir. Görevli mahkeme ise Asliye Ticaret Mahkemeleridir.

Konkordato süreci kapsamlı ve detaylı bir süreç olup her yıl konkordato ilan eden firmaların sayısı artmaktadır. Konkordato başvurusunun eksiksiz bir biçimde yapılması ve borçlu şirketin konkordato sürecinden başarıyla çıkabilmesi için iflası hukuku avukatından profesyonel destek alınması geri dönüşü olmayan zararların önlenmesi için son derece önemlidir.

Av. Ramazan Bayram / Şubat 2025

Whatsapp Aç
Whatsapp mesajı gönderebilirsiniz.
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabiliriz?